Razkritje v javnih medijih: Znanstveniki trdijo, da so roboti Viking našli življenje na Marsu

(Izvorno objavo (v angleščini) si lahko ogledate na:https://2012portal.blogspot.com/2012/04/disclosure-starting-in-mainstream-media.html)

 

http://www.msnbc.msn.com/id/47031923/ns/technology_and_science-science/#.T4fL2tn3DMp

Znanstveniki trdijo, da so roboti Viking leta 1976 našli življenje na Marsu
Raziskovalci so podatke razvrstili v sklope številk, nato pa rezultate analizirali glede na kompleksnost

Nova analiza 36 let starih podatkov, oživljenih iz izpisov, kaže, da je NASA našla življenje na Marsu, ugotavlja mednarodna skupina matematikov in znanstvenikov v članku, objavljenem ta teden.

Poleg tega NASA ne potrebuje človeške odprave na Mars, da bi trditev potrdila, je za Discovery News povedal nevrofarmakolog in biolog Joseph Miller z Medicinske fakultete Keck Univerze Južne Kalifornije.

"Najboljši dokaz bi bil posneti videoposnetek marsovske bakterije. Poslati bi morali mikroskop in opazovati gibanje bakterij," je dejal Miller.

"Na podlagi dosedanjega dela bi rekel, da sem 99-odstotno prepričan, da je tam življenje," je dodal.

Millerjevo prepričanje delno izhaja iz nove študije, ki je ponovno analizirala rezultate poskusa odkrivanja življenja, ki so ga leta 1976 izvedli Nasini marsovski roboti Viking.

Raziskovalci so pregledali neobdelane podatke, zbrane med izvajanjem poskusa Labeled Release, ki je v vzorcih tal, ki sta jih vzeli in obdelali dve sondi Viking, iskal znake mikrobne presnove. Splošno soglasje znanstvenikov je bilo, da je poskus pokazal geološko in ne biološko aktivnost.

V novi študiji je bil uporabljen drugačen pristop. Raziskovalci so podatke poskusa Labeled Release, ki so jih prvotni raziskovalci predložili v tiskani obliki, razčlenili na sklope številk in analizirali rezultate glede na njihovo kompleksnost. Ker so živi sistemi bolj zapleteni kot nebiološki procesi, je bila zamisel, da bi na rezultate poskusov pogledali s povsem numeričnega vidika.

NOVICE: Poskus potrjuje, da je Viking odkril organske snovi na Marsu,

Ugotovili so tesno povezanost med zapletenostjo rezultatov poskusa sond Viking in zapletenostjo kopenskih bioloških podatkovnih nizov. Pravijo, da je visoka stopnja reda bolj značilna za biološke kot za fizikalne procese.

Kritiki nasprotujejo, da metoda še ni dokazano učinkovita za razlikovanje med biološkimi in nebiološkimi procesi na Zemlji, zato je prezgodaj karkoli sklepati.

"Najbolje bi bilo, če bi za uporabo tehnike na podatkih z Marsa želeli dokazati, da je bila tehnika dobro umerjena in uveljavljena na Zemlji. Potreba po tem je jasna, saj na Marsu nimamo možnosti preizkusiti te metode, medtem ko jo na Zemlji lahko," je za Discovery News povedal planetarni znanstvenik in astrobiolog Christopher McKay iz Nasinega raziskovalnega centra Ames v Moffett Fieldu v Kaliforniji.

NOVICE: Možno življenje na ''velikih področij'' Marsa

Čeprav ugotovitve niso trdne, so še en dokaz, ki izpodbija priljubljeno trditev, da sonde Viking niso našle življenja, je dejal Miller.

Miller tudi ponovno analizira podatke, da bi ugotovil, ali obstajajo razlike v času, ko je sončno svetlobo na Marsu blokirala večtedenska nevihta s prahom, pri čemer se domneva, da bi se biološki sistemi na okoljske spremembe odzivali drugače kot geološki. Rezultati raziskave bodo predstavljeni predvidoma avgusta.

Raziskava je objavljena na spletu v Mednarodnem revijiaeronavtičnih in vesoljskih znanosti.

 

Objavil Cobra ob 03:17 


-----------------------------------------------------------------------


Vabljeni na našo stran na Facebooku:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090653501052

Toplo vabljeni na Facebook stran Tahionske komore v Ljubljani:

https://www.facebook.com/tahioncenter


-----------------------------------------------------------------------

Komentarji