Konec majevskega tikalskega koledarskega kroga na dan 02. 04. 2012

(Izvorno objavo (v angleščini) si lahko ogledate na: https://2012portal.blogspot.com/2012/04/mayan-tikal-calendar-round-ends-april-2.html)

Datum konca 2012 bazira na ''končni točki'' ali na datumu 13.0.0.0.0. majevskega koledarja dolgega štetja. To je popolnoma drugačni koledar od koledarskega kroga 52-ih let in na območju, ki so ga naseljevali Maji in Azteki, je bilo veliko variacij glede tega, kdaj se je koledarski krog ponovno začel. John Major Jenkins v svoji knjigi Tzolkin navaja več različic. Znana je le ena različica, ki se ponovno začne v letu 2012 in sicer različica "Tikal", ki se ne začne decembra 2012, temveč 2. aprila 2012.

Azteki so Plejade1 imenovali Tianquiztli, kar pomeni "zbirališče", in so veljale za pomembno znamenje nadaljevanja življenja: ob polnoči vsakih 52 let so se pojavile neposredno nad glavo in starodavnim Američanom zagotavljale, da sveta ne bo konec. Azteki so vsakih 52 let izvedli poseben verski obred, imenovan ples novega ognja (ali obred novega ognja), s katerim so zagotovili gibanje vesolja in ponovno rojstvo Sonca. To 52-letno obdobje ustreza tudi 260-dnevnemu verskemu koledarju (Tonalpohualli po azteško ali Tolkin po majevsko), ki se prepleta s 365-dnevnim civilnim koledarjem (Xiupohualli po azteško ali Haab po majevsko).

Vsakih 52 sončnih let Haab (73 tolkinskih let) ti koledarji sovpadajo. Azteki so ga včasih imenovali koledarski krog. 52-letni cikel naj bi se začel, ko Plejade ob polnoči prečkajo peto kardinalno točko ali zenit neba. Včasih niso le Plejade v zenitu nad Mezoameriko, ampak pride ta poravnava tudi v popolno konjunkcijo s Soncem (kar bomo ponovno videli v 21. stoletju). Poleg tega se dva 52-letna cikla (104 leta) usklajujeta z nadaljnjo poravnavo z Venero (simbol ženske ustvarjalne oblike na lokalni ravni).

  

Objavil Cobra ob 08:55 

 

-----------------------------------------------------------------------


Vabljeni na našo stran na Facebooku:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090653501052

Toplo vabljeni na Facebook stran Tahionske komore v Ljubljani:

https://www.facebook.com/tahioncenter


-----------------------------------------------------------------------


Opomba prevajalke:

1 Plejade ali Gostosevci (Messier 45, M45) – odprta zvezdna kopica v ozvezdju Bika. Je ena od nam najbližjih razsutih kopic, saj je oddaljena le 380 sv. l., pa tudi ena najdlje znanih. S starostjo približno 20 milijonov let je tudi zelo mlada (za zvezdno kopico). V kopici je zbranih 7 najsvetlejših zvezd: Alkijona, Atlas, Elektra, Maja, Meropa, Tajgeta in Plejona. Svetlejši zvezdi sta tudi Kelena in Steropa. Vseh zvezd v Gostosevcih je približno 500. Več na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Gostosevci.

Komentarji